Як правільна падрыхтавацца да адпачынку на прыродзе
Каб пазбегнуць вострых кішэчных інфекцый, да адпачынку на прыродзе варта правільна падрыхтавацца, сказала журналістам урач-эпідэміёлаг супрацьэпідэміялагічнага аддзялення Мінскага гарадскога цэнтра гігіены і эпідэміялогіі Анастасія Бабіла.
З надыходам цёплай пары года насельніцтва часцей выязджае на дачныя ўчасткі, на прыроду. У сувязі з гэтым павышаецца рызыка заражэння вострымі кішэчнымі інфекцыямі пры ўжыванні недастаткова тэрмічна апрацаваных мясных прадуктаў, недастаткова вымытых гародніны і садавіны, вады негарантаванай якасці з паверхневых і выпадковых крыніц, а таксама невыкананні правілаў асабістай гігіены, адзначыла Анастасія Бабіла.
Яна парэкамендавала правільна рыхтавацца, плануючы паездку на дачныя ўчасткі і на прыроду. Неабходна ўзяць сумку-халадзільнік і пакласці туды скорапсавальныя прадукты ці зусім адмовіцца ад іх. Для пітва і прыгатавання ежы варта выкарыстоўваць бутыляваную ваду, а пры купанні пазбягаць пападання вады ў арганізм. Таксама неабходна ўзяць вадкае мыла і антысептык для апрацоўкі рук.
Знаходзячыся дома, таксама неабходна выконваць асабістую гігіену, тэрміны прыдатнасці і ўмовы захоўвання прадуктаў, звяртаць увагу на інфармацыю, якая змяшчаецца на этыкетках харчовых прадуктаў, тэрміны іх захоўвання і рэалізацыі ў аб’ектах гандлёвай сеткі. Вельмі важна старанна мыць зеляніну, гародніну, садавіну, ягады.
На дадзены момант эпідэміялагічная захворванне вострымі кішэчнымі інфекцыямі характарызуецца як стабільная, кантралюемая. Паказчыкі захворвання знаходзяцца на характэрным для дадзенага перыяду узроўні, сказала Анастасія Бабіла.
У цэлым выпадкі захворвання часцей рэгіструюцца сярод дзіцячага насельніцтва, але сустракаюцца і ў дарослых. Урач-эпідэміёлаг нагадала, што вострыя кішэчныя інфекцыі могуць перадавацца харчовым шляхам, гэта значыць пры ўжыванні кантамінаваных прадуктаў харчавання; кантактна-бытавым – праз брудныя рукі, забруджаныя прадметы абстаноўкі, а таксама водным шляхам.
Падрыхтавана па матэрыялах сайта БелТА.