Темы

З сытным абедам і праца спорыцца

Спрыяльныя ўмовы надвор’я далі старт ранняй веснавой пасяўной кампаніі. Для механізатараў пачалася гарачая пара, і кожная хвіліна ў іх зараз на ўліку, таму перапынак у напружаным працоўным дні можна зрабіць толькі на гарачы абед, які, як правіла, дастаўляюць прама ў поле.

Якім чынам арганізавана сістэма харчавання ў СВК “Калгас “Радзіма”, расказалі журналісту райгазеты “Зара над Друццю” ў калгаснай сталовай.

На гадзінніку 9.30. Перад будынкам пункта харчавання напагатове ўжо тры аўтамабілі.

Загадчыца калгаснай сталовай Тамара ФРАЛОВА распавядае, што з 10 да 12 у гаспадарцы абед, а гэта значыць, ужо ў 9.45 гарачае харчаванне трэба адправіць у поле. Работнікі сталовай гэта ведаюць – працуюць тут не першы год, таму ў кухараў Алены ПЛАТАНЕНКА і Валерыя ЦЫГАНКОВА ўсё гатова. Яны строга прытрымліваюцца расклада, і пасля адпраўкі ў поле абеду, прымаюцца за прыгатаванне вячэры, якую механізатары гаспадаркі будуць атрымліваць з 15 да 17 гадзін.

– Сёння на абед боршч, рысавая каша, каўбаскі па-магілёўску і гуляш, – зачытвае меню Тамара Іванаўна. – Стараемся, каб стравы не паўтараліся. На працягу тыдня першае заўсёды рознае, другую страву стараемся прыгатаваць двух відаў, каб у механізатараў быў выбар. За трыццаць пяць гадоў працы ведаю практычна кожнага: хто і чаму аддае перавагу ў ежы. Гэта ўлічваем, калі складаем меню, бо без другой стравы механізатару ў полі цяжка пратрымацца ўвесь дзень. А што за праца на галодны страўнік? Таму падладжваемся пад кожны запыт.

У дзень прыезду журналіста абед у сталовай гатавалі на 140 чалавек. Харчуюцца ўсе механізатары, занятыя ў полі, работнікі будаўнічай брыгады і працаёмкіх працэсаў. А чаму б і не, калі за двухразовае харчаванне на працягу месяца з зарплаты вылічваюць сімвалічную цану – не больш за дваццаць рублёў. Дома за такія грошы ўсю сям’ю хіба што адзін раз можна накарміць.

Па словах Тамары Фраловай, сёння 80 порцый адвязуць на поле, “гаспадары” астатніх будуць абедаць у сталоўцы, якая, дарэчы, у сельгаскааператыве прасторная і ўтульная.

 – Добраўпарадкаванню залы прыёму ежы таксама надаем асаблівую ўвагу, каб нашым работнікам было прыемна тут знаходзіцца, – адзначае загадчыца сталовай. – Таму ў ёй ёсць усё неабходнае.

На сталах засланы прыгожыя абрусы, акуратна расстаўлены сурвэткі. Падваконні ўпрыгожаны разнастайнымі кветкамі. А каб час прыёму ежы не паказаўся сумным, нядаўна там устанавілі музычны цэнтр.

Усё гэта, як адзначыла Тамара Фралова, – заслуга кіраўніцтва сельгаскааператыва, якое заўсёды падтрымлівае яе ідэі.

– Любое рабочае пытанне заўсёды вырашаецца хутка і не застаецца па-за ўвагай, – дадае яна. – Таму і ўмовы працы ўсіх задавальняюць.

У сувязі з гэтым знайшоў сваё месца ў калектыве калгаснай сталовай і Валерый Цыганкоў. Тры гады малады повар “чаруе” над стравамі. У Вішоў прыехаў разам з жонкай, якая па размеркаванні адправілася працаваць у мясцовую СШ.

– Нам не хапала на кухні мужчынскіх рук, – гаворыць Тамара Фралова. – Валерый стаў для нас сапраўднай знаходкай. Усю працу, якая патрабуе значнай фізічнай сілы, ён робіць. Хутка ўліўся ў калектыў, працуем зладжана, дапамагаем адзін аднаму.

Пакуль загадчыца сталовай распавяла пра ўсе “сакрэты”, машыны былі загружаны абедамі.

– Тры аўтамабілі працуюць на дастаўцы пастаянна, чацвёрты выдзяляецца дадаткова, калі ёсць у гэтым патрэба, – тлумачаць работнікі сталовай.

Разам з вадзіцелямі адпраўляюцца ў дарогу і раздатчыцы абедаў Ірына ГРЫШЫНА і Надзея ІВАНОВА. Іх ужо чакаюць на палетках механізатары, якія з сямі гадзін раніцы паспелі “зарабіць” апетыт.

Рэдакцыйная машына адпраўляецца ўслед за адным з аўтамабіляў, які накіроўваецца да поля каля вёскі Лічынка.

За працай механізатары Ігар ШЧОЛУХАЎ і Аляксандр КУЗЬМЯНКОЎ. Убачыўшы машыну з абедам, хутка прыпыняюць працу і падыходзяць да Ірыны Мікалаеўны за сваімі порцыямі. На пытанне, ці смачна, адказваюць: “Як у рэстаране”. Сапраўды, гарачая ежа пасля столькіх гадзін працы, яшчэ і на свежым паветры…

– Водгукі толькі станоўчыя, – усміхаецца Ірына Грышына. – Люблю сваю работу за тое, што назад вяртаюся з пустымі тэрмасамі і словамі падзякі.

Дый як можа быць інакш, калі работнікі сталовай укладаюць у прыгатаваныя стравы не толькі патрэбныя прадукты, але і часцінку сваёй душы. Адно з пацверджанняў гэтаму – Дыплом  ІІ ступені і грашовы сертыфікат Магілёўскага абкама прафсаюза работнікаў АПК, якія былі ўручаны калектыву сталовай падчас правядзення абласнога свята “Дажынкі-2018” за якаснае і своечасовае забеспячэнне хлебаробаў гарачым харчаваннем.

Марыя ШУТ.

Фота аўтара.

 

Последние новости

Новости района

Семья из аг.Техтин представляет Белыничский район на областном отборочном туре «Властелин села»

18 июня 2025
Читать новость
Новости района

Концерт органной музыки прошёл в художественном музее в Белыничах

18 июня 2025
Читать новость
Новости района

Студотряд БРСМ начал работать на благоустройстве цветников и клумб в Белыничах

17 июня 2025
Читать новость
Новости района

Прокуратура информирует. Пожарная безопасность на контроле

17 июня 2025
Читать новость
Общество

Рассказывает эксперт. Взлом аккаунта – что делать?

17 июня 2025
Читать новость
Новости района

Заветные аттестаты, медали, улыбки, яркие наряды – в Белыничах прошел школьный выпускной

13 июня 2025
Читать новость

Рекомендуем